Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

You lying bastard.. I like you!

Μικρή ήμουν ένα περίεργο και αρκετά φοβισμένο παιδί. Βέβαια, έχω αλλάξει απίστευτα πολύ από τότε, είμαι σχεδόν αγνώριστη, καθώς τώρα είμαι μία περίεργη και αρκετά φοβισμένη ενήλικας. Μικρή φοβόμουν ότι ανά πάσα στιγμή θα μου συνέβαινε κάτι κακό. Όποτε έβλεπα ή άκουγα για κάποιο υπαρκτό ή και φανταστικό πρόσωπο που είχε ένα πρόβλημα ή μία άσχημη εμπειρία, ταυτιζόμουν τόσο πολύ μαζί του που ήμουν σίγουρη ότι το ίδιο θα συνέβαινε και σε μένα.

Όπως τότε, με την ταινία «Jane Eyre» του Franco Zeffirelli (1996). Όταν την πρωτοείδα μαζί με την οικογένειά μου στην τηλεόραση ήμουν άρρωστη, αν θυμάμαι καλά δεν ήταν ένα απλό κρυολόγημα αλλά βαρυά ίωση. Αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ από εκείνη την ίωση ήταν ο βήχας μου. Ένας συνεχής βήχας που χειροτέρευε μέρα με τη μέρα αντί να καλυτερεύει, σε σημείο που ο ήχος έμοιαζε σαν τις κραυγές της κοπέλας από τον «Εξορκιστή», αλλά σε μορφή βήχα! Είχα στεριωθεί μπροστά από την τηλεόραση προσηλλωμένη στην ταινία και βήχωντας κάθε νανο-δευτερόλεπτο σαν μαθουσάλα καπνιστή που κάπνιζε από τα πέντε του. Όλα μια χαρά, ήρεμη και άρρωστη απολάμβανα εκείνη την πολύτιμη οικογενειακή στιγμή, ώσπου είδα τη σκηνή που πεθαίνει η φίλη της Jane Eyre.

Το θέμα δεν ήταν τόσο το ότι πέθανε αλλά το πώς πεθάνε. Έδειχνε πως η μικρή είχε έναν βήχα που χειροτέρευε με τον καιρό και στην κλιμάκωσή του έμοιαζε ανατριχιαστικά πολύ σε ένταση και συχνότητα με τον δικό μου βήχα. Το παιδί είχε νομίζω φυματίωση τελικά κι επειδή δεν το προσέξανε, πέθανε μέσα σε ένα βράδυ. Έπαθα σοκ. «Θα πεθάνω» σκέφτηκα. Βήχω ακριβώς όπως το κορίτσι, οπότε θα πεθάνω ακριβώς όπως το κορίτσι. Έχω φυματίωση και οι γονείς μου ή αδιαφορούνε, ή το ξέρουν και απλά δε μου λένε πως θα πεθάνω για να μη στεναχωρηθώ. Κατέληξα να πλαντάζω στο κλάμα με το κεφάλι μου ακουμπισμένο στα πόδια της μάνας μου να την παρακαλάω να με πάει στο γιατρό πριν πάθω ό,τι έπαθε το κορίτσι. Δε θυμάμαι πόσο καιρό τους πήρε για να με πείσουν ότι θα γίνω καλά στο τέλος. Μη με ρωτήσει κανείς εάν όντως έγινα καλά στο τέλος, γιατί σίγουρα δεν είναι το ολόγραμμά μου που έχει τη δυνατότητα να γράφει blog.

Κάτι παρόμοιο ένιωσα και με την περίπτωση της Julie Andrews, της γνωστής ηθοποιού με την μαγευτική φωνή που έπαιξε στη «Μελωδία της Ευτυχίας», στη «Mary Poppins», και άλλα έργα. Μία εγχείρηση της Andrews της έβλαψε ανεπανόρθωτα τις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα να χάσει την κρυστάλλινη φωνή της και να σταματήσει να τραγουδά επαγγελματικά για πάντα. Φυσικά, όταν το άκουσα αυτό νόμιζα πως θα έχανα κι εγώ τη φωνή μου κάθε φορά, όχι που θα ήθελα να τραγουδήσω νότες, αλλά που θα ήθελα να πω.. την αλήθεια. Πως δε θα έβγαιναν τα λόγια και οι ήχοι που θα ήθελα να βγουν κάθε φορά που θα ήθελα να είμαι απόλυτα ειλικρινής.

Τι θέλω να πω. Η ειλικρίνεια στα βιβλία και στη θεωρία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αρετές που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Αναλόγως, το ψέμα είναι πάντα κατακριτέο και θεωρείται από τα χειρότερα μειωνεκτήματα. Έχετε αναλογιστεί όμως αν κάτι τέτοιο ισχύει και στην πραγματικότητα; Τι είναι το ψέμα; Στην ουσία είναι όταν δε λέμε την αλήθεια. Γι’ αυτό η θεωρία λέει πως πρέπει πάντα να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς προς όλους τους ανθρώπους αποφεύγοντας κάθε είδους ψέμα. Ναι, καλά. Μπούρδες! Όποιος προσπαθήσει να είναι απόλυτα ειλικρινής έστω και για 24 ώρες θα καταλήξει με ένα μαυρισμένο μάτι, τρία καρούμπαλα, 19 ράμματα, δύο σπασμένα πλευρά και με συγγενείς, φίλους και αγνώστους να του κρατάνε μούτρα και να τον διακοσμούνε με ωραία επίθετα, όπως: αγενής, εριστικός, επικριτικός, εμπαθής, ζηλόφθονος, and the list never ends. Φυσικά κανείς δε θα γυρίσει να πει «σε ευχαριστώ, εκτιμώ πολύ την ειλικρίνειά σου».

Παλιά φίλη που έψαχνε επίσημο φόρεμα για να πάει σε ένα γάμο. μου έδειχνε φωτογραφίες καθώς μιλούσαμε στο skype με φορέματα που είχε δοκιμάσει στα διάφορα μαγαζιά για να της πω τη γνώμη μου και να μπορέσει να επιλέξει.

-Πώς σου φαίνεται αυτό;
Ω Χριστέ μου, με αυτό είσαι σαν ανάποδη φούξια μπομπονιέρα βουτηγμένη σε ασημόσκονη.

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό και πάλευε να βγει από τα χείλη, καθώς προσπαθούσα να ξεπεράσω το οπτικό σοκ. Αλλά τελικά κατέληξα να πω κάτι σαν κι αυτό..

-Άχου, τι ωραίοοο. Σου πάει πολύ, σα.. σαν ροζ κουφετάκι είσαι!
-Ναι ναι, μου είπαν και στο κατάστημα ότι είμαι σα νεράιδα και ότι το φόρεμα είναι σα να φτιάχτηκε ειδικά για μένα.
Σιγά μη σου λέγανε διαφορετικά ρε Μαράκι! Να πουλήσουν το φόρεμα θέλανε οι άνθρωποι.

-Ναι, δίκιο έχουν. Δεν το συζητώ. Και πόσο κάνει αυτό το χάρμα οφθαλμών;
-350 ευρώ.

Δίλημμα. Εάν έλεγα την αλήθεια, αυτόματα θα με κυνηγούσε η ταμπέλα της κακιάς, της αγενούς, και της ζηλιάρας. Ενώ με τις απαντήσεις που έδωσα παρέμεινα η γλυκιά ευγενική κοπέλα που στην ουσία ψέκαζε τα ασύστολα ψεύδη με φρουφρού κι αρώματα.  Τι ήταν όμως πιο σωστό; Να είμαι ειλικρινής και να ρισκάρω μία διαπροσωπική σχέση, μήπως και προστατεύσω την κοπέλα από το να επενδύσει τόσα λεφτά σε ένα άθλιο φόρεμα κι από εκείνους τους πωλητές που πωλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Ή να πω τα καλά και όμορφα λογάκια που περίμεναν ν’ ακούσουν τα αυτάκια της και να ανεβούν ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στο maximum;

Εάν αφήναμε αυτό το μικρόβιο που λέγεται «εσωτερική ανάγκη για εξωτερίκευση της αλήθειας», ή για συντομία «ειλικρίνεια», να εξαπλωθεί και να κυριεύσει τον οργανισμό μας, τότε δε θα παίρναμε εκείνη την υποτροφία που χρειαζόμαστε, δε θα περνούσαμε επιτυχώς τη συνέντευξη για εκείνη τη δουλειά που κυνηγούσαμε, και σίγουρα θα ζούσαμε σε ένα τριάρι με σκυλιά και γατιά να γεμίζουν τα άδεια δωμάτια αφού μονάχα εκείνα θα αποδεχόντουσαν την ιδιαιτερότητα αυτής της αρετής μας(;). Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχεται το ψέμα στη θέση της ειλικρίνειας για να είμαστε δήθεν ευγενικοί στα μάτια των άλλων, που έρχεται η υποκρισία να πάρει τη μορφή ψεύτικου προσωπείου που θα καλύψει την πραγματική μας μοναδική ταυτότητα προκειμένου να παίξουμε τον κάθε διαφορετικό ρόλο στα πλαίσια της κοινωνίας, και πάει λέγοντας..  

Τελικά όλοι λίγο ή πολύ πάσχουμε από το σύνδρομο «Julie Andrews» που μας καθιστά αδύνατο το να υμνούμε θριαμβευτικά την αλήθεια διαρκώς. Είναι μερικές φορές που μας κάνουν τσαλιμάκια οι ριμάδες οι φωνητικές χορδές και ξεπηδάνε άλλοι ήχοι και άλλες λέξεις από αυτές που είχαν θρονιάσει στο κεφάλι μας. Ζηλεύω τους ανθρώπους που είναι «brutally honest» αλλά φοβάμαι ότι για να τους μοιάσει κανείς θέλει να είναι πολύ αγαπητός, πολύ έξυπνος, πολύ αυτόνομος, πολύ πλούσιος..

9 σχόλια:

  1. είχα καιρό να διαβάσω κάτι με τόση προσοχή..καταπληκτικό...και τα είπε όλα ως έχουν!!! κοίτα όμως που τώρα αυτή την στιγμή που το κατέθεσες υπάρχουν και άνθρωποι (και είσαι κι εσύ μέσα) που τους αρέσει η αλήθεια...κρατάνε τους ψεύτες μακριά πλέον, τώρα που μάθανε να ξεχωρίζουν την αλήθεια...και έχουν στο πλάι τους άτομα που τους αρέσει η αλήθεια ωμή και καθαρή χωρίς περιττά πλουμίδια...κι αν δεν έχουν δίπλα τους τέτοια άτομα -τώρα αυτή την στιγμή- θα έχουν...γιατί πάντα έχουμε αυτό που μας αξίζει...ο καθένας έχει δίπλα του ότι του αξίζει, έτσι πιστεύω εγώ...κι αν μάθουμε να ζούμε μέσα στην ψευτιά και να λέμε ψέμματα, ψεύτες θα έχουμε δίπλα μας
    την καλημέρα μου αφήνω...melissalli the bee :-)

    όσο για τις δουλειές ...δεν ξέρω...δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε έναν κουβά...άλλο πράγμα το καθένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο κείμενο. Εγώ ως επί το πλείστον προσπαθώ να είμαι ειλικρινής γιατί μισώ το ψέμα και τα μισόλογα, μου τη δίνει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Δυστυχως που και που αποφεύγω και εγώ την αλήθεια όμως.

    Τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ!!!!!Η ΑΛΗΘΕΙΑ ..ΠΟΝΑΕΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΦΙΛΙΕΣ!!!!!!ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ όλες για τα σχόλια και τα καλά σας λόγια! Στο κείμενο θέλω να καταλήξω ότι κατά την κοινωνία η ειλικρίνεια και η ευγένεια θεωρούνται δύο μεγάλες αρετές και τελειώνει εκεί το θέμα.. αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα!

    Εάν είσαι ειλικρινής σε όλες τις περιστάσεις, άνευ εξαιρέσεων, θεωρείσαι αγενής και όχι μόνο. Από την άλλη, για να θεωρείσαι ευγενικός σίγουρα θα χρειαστεί να πεις ψέματα ουκ ολίγες φορές! Τελικά τι πρέπει να είμαστε; Ειλικρινή καθάρματα; Ή ευγενικοί ψεύτες; Τα πράγματα βρίσκονται σε σύγχυση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κατά την γνώμη μου πρέπει να είμαστε ειλικρινή καθάρματα, αλλά και ευγενικοί ψεύτες...και τα δύο, αναλόγως την περίπτωση και ποιόν έχουμε απέναντί μας

    Τα πράγματα βρίσκονται σε σύγχυση...τελικά δεν υπάρχουν απαντήσεις σίγουρες, σε τέτοια θέματα...η σύγχυση παραμένει...σύγχυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ όμορφοο το κείμενο σου :)
    και δυστηχώς θα συμφωνήσω μαζί σου... καλό πράγμα η ειλικρίνια αλλά έτσι όπως έχουμε γίνει, δεν ειναι εύκολο. να είσαι με όλους ειλικρινής.
    Λέμε ψέματα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. και στο τέλος, καταλήγουμε όλοι μαζί πληγωμένοι :P
    αυτό με το φόρεμα που περιέγραψες, μου έχει τύχει... και όταν συνειδητοποίησε η κοπέλα την αλήθεια γυρισε και μου είπε: τι φίλη είσαι εσύ και δε μου είπες την αλήθεια? :P
    και άντε πες πως ΤΟΤΕ την έλεγα... πάλι θα τέλειωνε η φιλίας μας. επειδή την ξέρω πως σκέφτεται και τι είναι^ οπότε δε θα είχε νόημα...
    το θέμα είναι να διαλέγουμε σωστά με ποιους πρεπει να είμαστε ειλικρινείς και με ποιους όχι ^

    φιλιαα :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aς είμαστε ειλικρινείς εκεί που μας ενδιαφέρει.Και αν πρόκειται να πούμε δυσάρεστες αλήθειες ας τις λέμε με διακριτικότητα για να μην πληγώνουμε!Πάντα υπάρχει ο καλός ο τρόπος να λες πράγματα!

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Παρούσα, τώρα μόλις διάβασα και τα τελευταία σου post. Το καινούργιο σου blog είναι ακόμα στα σκαριά ε; Άντε, αναμένουμε για την ανακοίνωση.. :)

      Διαγραφή

Παράκληση: γράφουμε ό,τι θέλουμε, αλλά με ευγένεια και χωρίς greeklish.